Producătorii agricoli pot vinde statului cereale pentru ca APIA să creeze stocul de intervenţie. Ţăranii care deţin cel puţin 80 tone de cereale le pot vinde Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură începând cu 1 noiembrie 2009. Măsura de intervenţie pe piaţa cerealelor este activă până la data de 31 mai 2010. În cadrul acestui mecanism de preluare a cerealelor la interventie, potrivit regulamentelor europene, toţi deţinătorii de stocuri de cereale le pot
Producătorii agricoli pot vinde statului cereale pentru ca APIA să creeze stocul de intervenţie.
Ţăranii care deţin cel puţin 80 tone de cereale le pot vinde Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură începând cu 1 noiembrie 2009.
Măsura de intervenţie pe piaţa cerealelor este activă până la data de 31 mai 2010. În cadrul acestui mecanism de preluare a cerealelor la interventie, potrivit regulamentelor europene, toţi deţinătorii de stocuri de cereale le pot vinde organismului de intervenţie al statului membru, respectiv Agenţiei de Plăţi în cazul României.
„Precizăm că preţul de intervenţie stabilit de regulamentele europene este 101,31 euro/tonă la care se adaugă creşterea lunară de 0.46 euro/tonă şi creşterile sau scăderile de preţ în funcţie de indicii calitativi determinaţi în urma analizelor de laborator.
Astfel, orice deţinător al unei cantităţi de cel puţin 80 de tone de cereale, respectiv 10 tone de grâu dur, poate depune o ofertă la centrele judeţene APIA”, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei.
Cerealele trebuie să îndeplinească condiţii referitoare la nivelul maxim admis de substanţe contaminante (micotoxine, resturi de pesticide, metale grele şi de contaminare radioactivă) precizate de legislaţia comunitară.
Cerealele pentru care se pot aplica măsuri de intervenţie sunt grâul comun, orzul şi sorgul .
În cazul porumbului, conform Regul