Un ritm decent de crestere a creditelor ar fi de 10-15%, dar s-ar putea ca nici in 2010 sa nu existe suficienta cerere.
La un an de cand criza financiara si-a facut debutul violent pe plan local, calitatea portofoliilor de credite incepe sa se stabilizeze, insa vanzarile lunare sunt la jumatate fata de media din 2008 si nu sunt perspective pentru o accelerare semnificativa, spune Lucian Cojocaru, director executiv al Polului Comercial al retelei BRD-SocGen.
"Calitatea portofoliilor s-a stabilizat. Ce se putea intampla rau, deja s-a intamplat", spune Cojocaru dupa 12 luni in care cuvantul "restructurare" a fost la ordinea zilei.
Din pozitia sa, Cojocaru este responsabil de coordonarea activitatilor comerciale pentru clientii persoane fizice, dar si pentru firmele cu afaceri anuale de pana la 50 de milioane de euro. BRD este a doua mare banca de pe piata, cu un portofoliu de 2,5 milioane de clienti si are in sold credite de 28,9 miliarde de lei (6,9 miliarde de euro, la 30 iunie).
Mai ales in zona firmelor a fost nevoie de restructurarea liniilor, in conditiile in care majoritatea s-au confruntat cu scaderea vanzarilor, devenind astfel incapabile sa mai suporte ratele la creditele contractate.
"La 95% le-au scazut vanzarile si au ramas cu credite supradimensionate. Erau multe credite de capital de lucru, pe care le-am extins pe termen mediu sau lung. In decembrie se incheie un an in care am baleat practic toata clientela (corporate, n. red.), iar majoritatea a fost restructurata."
In cazul clientilor individuali numarul restructurarilor a fost mai mic. Totusi, BRD a fost nevoita sa isi schimbe procedurile: daca pana in 2008 restructurarea creditelor pentru clientii individuali se facea la nivel centralizat, de anul acesta a cazut in sarcina retelei.
"A fost pe de o parte o incapacitate a clientilor sa isi prevada bu