Dosarele de recrutare stau nerezolvate la Protecţia Copilului chiar şi de doi ani. Cele mai multe persoane care doresc să devină “mame profesioniste” sunt cele care au rămas fără serviciu. Din păcate pentru ele, sunt disponibili doar 190 de copii. Cei de la Protecţia Copilului spun, în condiţiile actuale, determinate de criză şi de numărul relativ mic de copii care aşteaptă să fie preluaţi într-un cămin familial, că nu duc lipsă de asistenţi maternali. Ba, mai mult, este posibil să renunţe şi la mulţi dintre asistenţii maternali actuali, din cauza fondurilor insuficiente.
„În momentul de faţă, dispunem de 400 de asistenţi maternali şi chiar şi aşa sunt cam mulţi, având în vedere banii pe care suntem dispuşi să îi alocăm plasamentelor. Probabil că vom recurge chiar şi la o reducere de personal, iar copiii aflaţi în grija celor care care vor fi disponibilizaţi vor trece în grija celor care rămân”, a declarat Cerasela Gurgu, de la Protecţia Copilului Dâmboviţa.
În cazul reducerii numărului de asistenţi maternali, cei care vor prelua responsabilităţile de creştere şi educare nu vor mai primi salariu de încadrare de 700 de lei, ci doar o indemnizaţie de 100 de lei, lucru care stârneşte nemulţumiri. „Este foarte greu să educi un copil, să îi oferi tot ce are nevoie. Eu am deja doi, dar, sincer, nu pot să îmi mai asum responsabilitatea pentru încă unul. Plus că pentru acela aş primi o indemnizaţie de doar 100 de lei pe lună. Ce să-i cumpăr eu copilului ăluia de banii ăştia? Un copil nu se creşte cu 100 de lei. Cel mai probabil, nu voi fi de acord să mi se impună un asemenea lucru. Şi aşa e prea mult pentru noi, mai ales că soţul meu a rămas fără loc de muncă”, a spus Ioana, asistent maternal.
„Gândiţi-vă că la ora actuală sunt peste 500 de copii la 400 de asistenţi maternali. Plus alţii, vreo 200, care aşteaptă. Dacă s-ar reduce num