Femeile care consumă zilnic cel puţin două ceşti de cafea prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de col uterin, arată medicii de la Institutul Karolinska din Stockhoklm, Suedia. Sursa: Northfoto
Echipa de cercetători suedezi condusă de către medicul Emilie Friberg, a ţinut sub observaţie, timp de 17 ani, un număr de 60.634 de paciente, toate băutoare de cafea. La finalul studiului, numai 677 de femei, 1% dintre participante, au făcut cancer de col uterin, iar media de vârstă la care acestea au fost diagnosticate cu boala a fost de 67 de ani.
Per ansamblu, persoanele care consumau cel puţin două ceşi de cafea în fiecare zi prezentau un risc semnificativ mai redus de a face cancer de col decât cele care beau cantităţi mici de cafea.
O ceaşcă de cafea în plus, risc de cancer cu 10% mai scăzut
Cele mai predispuse la cancer de col uterin sunt femeile supraponderale şi obeze, arată specialiştii. În cazul lor, peste două ceşti de cafea băute zilnic ajută la scăderea riscului de îmbolnăvire cu 12%, respectiv 20%.
Oamenii de ştiinţă au explicat aceste efecte benefice ale cafelei prin aceea că băutura influenţează nivelul de zahăr din sânge, acţionează asupra celulelor grase şi a estrogenului, toate acestea fiind factori determinanţi ai cancerului de col.
Româncele fruntaşele Europei
"Un top al bolilor cronice la români plasează cancerul mamar pe primul loc din punct de vedere al incidenţei, însă la cancerul de col uterin suntem fruntaşii Europei în ceea ce priveşte mortalitatea şi pe a doua poziţie ca incidenţă în România", a declarat pentru evz.ro, Cezar Irimia, preşedinte al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).
CITIŢI ŞI:
Topul bolilor cronice la români