Cei care merg în mod frecvent la biserică fumează şi consumă alcool mai puţin decât persoanele care îşi ocupă duminicile în cu totul alt mod. Explicaţia se află în structura genetică a fiecărui individ, este concluzia unui studiu publicat în American Journal of Psychiatry şi efectuat pe 1.800 de bărbaţi gemeni adulţi. Sursa: Reuters
Cercetătorii americani au descoperit că tinerii şi adolescenţii care mergeau în mod regulat la biserică urmau modelul părinţilor şi acţionau în conformitate cu aşteptările comunităţii. Ajunşi la maturitate, când influenţele mediului erau în scădere, singura care mai conta în relaţia dintre frecventarea bisericii şi consumul de alcool sau tutun, era structura genetică.
"Mersul la biserică este strâns legat de abuzul de substanţe", a declarat pentru Reuters cercetătoarea Kenneth Kendler, de la Şcoala de Medicină din Richmond. "Înţelegerea naturii unei astfel de relaţii este deosebit de importantă, întrucât permite o mai bună informare cu privire la cauzele consumului de alcool şi tutun", adaugă cercetătorul.
La acest studiu au participat 469 de perechi de gemeni monozigoţi (identici) şi 287 de perechi de gemeni dizigoţi., fiecare dintre ei fiind intervievaţi la fiecare şase ani. Gemenii au fost întrebaţi despre frecvenţa cu care merg la biserică, despre consumul lor zilnic de alcool şi nicotină, dar şi despre o serie de obiceiuri din timpul adolescenţei.
Familia şi prietenia, printre cele mai influente
Această cercetare a permis oamenilor de ştiinţă să separe efectele genelor de influenţa unor factor de mediu, precum educaţia primită acasă şi învăţăturile familiale, dar şi de alţi factori, precum prietenia, pe baza unui comportament dat sau a predispoziţiei către anumite boli.
Echipa de cercetători condusă de Kendler a descoperit că, atunci când este vorba despre