Cresterea somajului, problemele de lichiditate cu care se confrunta IMM-urile si blocajul din sectorul imobiliar au ridicat creditele neperformante la 10,6% din portofoliul BCR.
Grupul BCR si-a majorat in primele noua luni ale anului veniturile nete din dobanzi pana la 2,7 mld. lei (640 mil. euro), cu peste 24% mai mult fata de 2008, insa in paralel provizioanele pentru credite au sarit de aproape 4 ori, la 1,48 mld. lei (353 mil. euro).
"Rezultatul operational continua sa aiba o evolutie pozitiva, dar acest lucru nu este suficient pentru a contracara cresterea costului riscurilor, fata de care avem o abordare prudenta in contextul in care conditiile economice raman dificile", a declarat Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR.
Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane, excluzand colateralul, a continuat sa se deterioreze, ajungand la 53,4% in septembrie 2009 fata de 106,4% in decembrie 2008.
Pentru diminuarea costurilor generale, BCR si-a redus personalul cu 787 de salariati (aproape 8%) fata de nivelul din decembrie 2008, pana la 9.198 de angajati, in principal ca urmare a externalizarii unor servicii nonbancare.
Berhard Spalt, seful riscului in Erste Group, afirma ca BCR s-a confruntat in ultima perioada cu o crestere abrupta a delincventei la creditele pentru IMM-uri din cauza problemelor de lichiditate ale acestora. El crede insa ca leul va ramane relativ stabil in perioada urmatoare, iar daca somajul nu creste abrupt, situatia creditelor neperformante nu se va mai deteriora in Romania.
Dintre toate pietele-cheie ale Erste, Romania se detaseaza cu o pondere a creditelor neperformante de 6,9% din totalul imprumuturilor acordate pe aceasta piata de grupul Erste, fata de numai 2,7% in cazul Cehiei, respectiv fata de 4,1% in Ungaria. Profitul net la noua luni pe segmentul retail al BCR a sca