Uneori, o stare psihică negativă poate avea şi efecte pozitive, potrivit unui studiu australian care susţine că oamenii trişti sunt mai puţin naivi, îi pot judeca mai bine pe ceilalţi oameni şi au o capacitate de memorare sporită, scrie Reuters. Sursa: NorthFoto/ Mediafax Studiul, condus de profesorul de psihologie Joseph Forgas de la Universitatea din New South Wales, arată că oamenii aflaţi într-o dispoziţie proastă sunt de cele mai multe ori mai critici şi mai atenţi la ceea ce-i înconjoară decât persoanele care gândesc pozitiv, care sunt în stare să creadă orice li se spune.
"În timp ce gândirea pozitivă pare să influenţeze creativitatea, flexibilitatea, cooperarea şi încrederea în comenzile mentale, gândirea negativă dezvoltă atenţia asupra lumii din jur", potrivit autorului cercetării.
"Studiul nostru sugerează că tristeţea promovează cele mai potrivite strategii de prelucrare a informaţiilor pentru a face faţă cu brio situaţiilor dificile", arată Forgas.
Pentru acest studiu, Forgas şi echipa sa au realizat mai multe experimente prin care a indus stări de tristeţe şi de bucurie subiecţilor prin vizionarea de filme sau prin reamintirea unor evenimente triste sau fericite.
Într-unul dintre experimente, subiecţii veseli şi trişti au fost rugaţi să aprecieze valoarea de adevăr a unor zvonuri urbane şi mituri. S-a constat că persoanele triste erau mai puţin înclinate să creadă în adevărul acestora.
De asemenea, persoanele aflate într-o dispoziţie proastă au fost mai puţin înclinate să ia decizii bazate pe prejudecăţi rasiale sau religioase. În plus, aceastea şi-au amintit mai uşor detaliile unor evenimente la care au participat.
Totodată, studiul a constatat că persoanele triste au capacitatea de a susţine mai bine o argumentaţie în scris.
Studiul prezentat de Reuters a