Creşterea din ultimele luni de pe burse şi pieţele de mărfuri este alimentată în mare măsură de deprecierea abruptă a dolarului, determinată de operaţiuni speculative de tip "carry trade", pariuri pe dobânzile reduse şi pe declinul monedei americane, formând un balon speculativ periculos. "Dolarul SUA a devenit principala monedă de finanţare a «carry trade-urilor», din moment de Federal Reserve menţine dobânzile, iar pieţele se aşteaptă să le păstreze la acest
Creşterea din ultimele luni de pe burse şi pieţele de mărfuri este alimentată în mare măsură de deprecierea abruptă a dolarului, determinată de operaţiuni speculative de tip "carry trade", pariuri pe dobânzile reduse şi pe declinul monedei americane, formând un balon speculativ periculos.
"Dolarul SUA a devenit principala monedă de finanţare a «carry trade-urilor», din moment de Federal Reserve menţine dobânzile, iar pieţele se aşteaptă să le păstreze la acest nivel (aproape de zero) pentru o perioadă destul de lungă. Investitorii care folosesc dolarul pentru a cumpăra cu un grad ridicat de leverage active cu randamente mai ridicate nu beneficiază doar de dobânda zero a Fed la împrumuturi, ci se bucură de dobânzi profund negative, între -10% şi -20% anualizat, datorită deprecierii abrupte a monedei americane", se arată într-o analiză a reputatului economist Nouriel Roubini, unul dintre puţinii experţi care au anticipat cu precizie criza globală, cu etapele şi efectele ei.
Mărfurile se scumpesc, dolarul se ieftineşte
Acţiunile, barilul de petrol, energia şi mărfurile s-au scumpit puternic din martie până în prezent şi se află pe un trend ascendent accentuat, în timp ce dolarul s-a depreciat puternic, aminteşte Roubini în materialul publicat de Financial Times.
Avansul este determinat în parte de fundamente economice, ameliorate după evitarea unei depresiuni globale şi a colapsului