Profitul net al locului doi din sistemul bancar românesc a scăzut cu 19% în primele nouă luni, la 660,2 milioane lei (156 milioane euro), ca urmare a creşterii provizioanelor de aproape trei ori, la 673 milioane lei (159 milioane euro)."Activitatea bancară a suferit şi în trimestrul al treilea efectele crizei. Acest lucru s-a întâmplat pe de o parte din cauza lipsei cererii de produse şi servicii bancare, mai ales pe piaţa persoanelor fizice şi pe de altă parte din cauza creş
Profitul net al locului doi din sistemul bancar românesc a scăzut cu 19% în primele nouă luni, la 660,2 milioane lei (156 milioane euro), ca urmare a creşterii provizioanelor de aproape trei ori, la 673 milioane lei (159 milioane euro).
"Activitatea bancară a suferit şi în trimestrul al treilea efectele crizei. Acest lucru s-a întâmplat pe de o parte din cauza lipsei cererii de produse şi servicii bancare, mai ales pe piaţa persoanelor fizice şi pe de altă parte din cauza creşterii creditelor neperformante", a declarat Patrick Gelin, preşedinte şi CEO BRD.
Rentabilitatea capitalului propriu - ROE a fost, la sfârşitul trimestrului trei de 21,6% în timp ce raportul cost/venituri s-a menţinut la nivelul de 42,1%.
De asemenea, costul net al riscului ( (reprezentând nivelul provizioanelor) a crescut de la la 226 milioane lei (62 milioane euro) la 673 milioane lei (159 milioane euro).
Volumul total al creditelor acordate este de 33 miliarde lei, cu opt procente peste nivelul consemnat la 30 septembrie 2008. Creditele pentru persoane fizice au ajuns la 15,8 miliarde lei, în creştere cu 4%.
Creditele pentru persoane juridice au crescut chiat mai mult, respectiv cu 12 procente, până la nivelul de 17,2 miliarde lei, fapt care se răsfrânge acum, din cauza crizei care a băgat foarte multe companii în faliment, şi asupra nivelului cr