Ministerul român de Externe (MAE) va folosi serviciul de microblogging Twitter pentru a comunica informaţii despre organizarea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului în străinătate.
Comunicarea pe această platformă va aduce mai multă transparenţă şi va înlătura semnele de suspiciune privind procesul de organizare a alegerilor, potrivit directorului general de comunicare din MAE, Oana Marinescu.
„Vrem să comunicăm prin Twitter informaţii legate de organizarea scrutinului care nu apar în comunicatele de presă, care aduc puţină culoare şi care vor arăta ce se întâmplă în interiorul unei instituţii atunci când se organizează un proces de anvergură”, a precizat Marinescu. MAE a publicat deja cîteva informaţii pe contul său de Twitter (twitter.com/MAEromania), precizând că preşedinţii birourilor din străinătate vor fi diplomaţi de la misiuni sau din Centrală şi că adresele secţiilor de votare vor fi afişate pe site-ul instituţiei.
Pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta, MAE va organiza 294 de secţii de vot în întreaga lume. Dintre acestea, 55 sunt în Italia, 38 în Spania şi 13 în R. Moldova.
La alegeri pot vota şi turiştii, iar actele de identitate pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, valabile în ziua votării.