Investiţie de un milion de dolari pentru a face fibre sintetice din PET-uri. Cel mai mare reciclator de mase plastice din Europa, un grup de firme din Taiwan, a pornit printr-o societate buzoiană o investiţie care transformă PET-urile în fulgi, granule şi fibre sintetice.
În 2002, un grup de afacerişti din Taiwan, care tocmai privatizase societatea buzoiană Romcarbon, a decis să investească într-un domeniu virgin, cel al reciclării deşeurilor. „Au observat că în România sunt prea multe PET-uri aruncate la gunoi sau aiurea. Investiţia a fost de un milion de dolari şi constă într-o linie de reciclare a maselor plastice. Acum, colectarea este în sarcina colectorilor” , ne-a declarat Cristinel Dobrotă, directorul societăţii buzoiene Greentech.
Peste o sută de colectori din toată ţara adună PET-urile în baloţi pe care îi distribuie ulterior firmei buzoiene, la preţul de un leu kilogramul.
Cifre româneşti, tehnologie taiwaneză
„ Din păcate, în România, reţeaua de colectare este anormală, pentru că se bazează pe aceşti mici colectori care cumpără de la săracii care scormonesc prin gunoaie. În alte ţări, colectarea se face organizat iar traseul deşeului este mult mai scurt” , ne-a explicat Cristinel Dobrotă.
Potrivit acestuia, sistemul greoi de colectare a deşeurilor face ca doar 22 la sută din ambalajele tip PET intrate pe piaţă să ajungă la reciclare, restul fiind pierdut în natură.
500 de locuri de muncă
În 2008, Greentech a reuşit să recicleze doar 25 de mii de tone de ambalaje PET, din cele 110 mii de tone rezultate din consumul de produse ambalate, pe tot anul.
Cei 500 de angajaţi se ocupă de sortarea buteliilor de plastic şi monitorizează procesele de producţie. PET-urile ajung mai întâi într-un bazin unde sunt spălate cu apă caldă şi detergent. După ce sunt uscate complet,