Cel mai ieftin automobil disponibil pe piata locala cu transmisie automata porneste de la putin peste 9.000 de euro, dar cu toate acestea clientii ocolesc astfel de masini din cauza faptului ca un model costa cu cel putin 1.000 de euro mai mult decat o versiune cu transmise manuala.
Raspandirea cutiilor automate la nivelul pietei auto depinde mai putin de pret si de conditiile de trafic, ci in primul rand de cultura, potrivit analistilor de pe piata locala. Spre exemplu, in Statele Unite acestea au un grad de penetrare chiar si de peste 95%, in timp ce in Europa, in special in tari precum Italia sau Spania, nu sunt foarte raspandite. Aceasta cu toate ca in general clientii isi pot permite o transmisie automata.
"Piata locala este orientata catre pret atunci cand vine vorba de achizitia unui autoturism, iar cele mai ieftine cutii automate, cele robotizate, reprezinta o crestere a pretului masinii de aproximativ 1.000 de euro, iar in cazul uneia mai performante, 2.000 de euro sau mai mult", a spus Marius Carp, analist al pietei auto si fost director executiv al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Sunt si masini scumpe
Cel mai accesibil model cu transmisie automata de pe piata locala vine de la 9.000 de euro, Fiat Panda, care face parte din segmentul mini, in timp ce modelul mai scump, Rolls Royce Phantom, are un pret de pornire de aproape 400.000 de euro, dar poate ajunge chiar si la peste 600.000 de euro. Cu toate acestea, in ambele cazuri se opteaza pentru cutia de viteze automata pentru a creste gradul de confort.
In Romania cu siguranta va fi o crestere a cererii pentru cutii de viteze automate. Dar aceasta va fi lenta, conform analistilor auto.
"In cazul modelelor de volum, de masinile cu transmisie automata se intereseaza in principal doamnele. In general clientii doresc sa cumpere un aut