CEC va participa la Programul „Primul Siloz” prin care agricultorii vor putea utiliza certificatul dobândit în urma depozitării cerealelor pentru a obţine un credit bancar. Preşedintele CEC şi cel al Fondului de Garantare a Creditului Rural au semnat luni, 2 noiembrie, Protocolul de colaborare privind dezvoltarea şi promovarea utilizării certificatelor de depozit pentru seminţele de consum în România. “Introducerea mecanismului certificatelor de depozit
CEC va participa la Programul „Primul Siloz” prin care agricultorii vor putea utiliza certificatul dobândit în urma depozitării cerealelor pentru a obţine un credit bancar.
Preşedintele CEC şi cel al Fondului de Garantare a Creditului Rural au semnat luni, 2 noiembrie, Protocolul de colaborare privind dezvoltarea şi promovarea utilizării certificatelor de depozit pentru seminţele de consum în România.
“Introducerea mecanismului certificatelor de depozit pentru seminţele de consum reprezintă un instrument extrem de util pentru finanţarea şi comercializarea produselor agricole specifice în România. Totodată, se constată un viu interes la toate categoriile de participanţi implicate (producători, procesatori, depozitari, CEC Bank, FGCR, BRM).
Părţile doresc să se implice în finanţarea producţiei agricole şi apreciază certificatele de depozit pentru seminţele de consum drept o variantă acceptabilă de garantare pentru creditarea producătorilor. De asemenea, consideră deosebit de importantă funcţionarea unei pieţe lichide a certificatelor de depozit pentru valorificarea garantiilor”, se arată într-un comunicat de presă al CEC.
Statul garantează pentru şase milioane tone
Programul „Primul Siloz” oferă agricultorilor posibilitatea de a depozita grâu sau alte cereale în silozuri licenţiate, pentru care primesc un certificat de depozit, asigurat de FGCR. Pe baza certificatului, agricultorii p