Recenta lauretă a Premiului Nobel pentru Literatură, scriitoarea Herta Müller, a primit duminică Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului acordat de Fundaţia "Centrul împotriva deportărilor", informează Bild.de. Premiul i-a fost acordat pentru cel mai recent roman al său, "Leagănul respiraţiei" ("Atemschaukel"), în care scriitoarea de origine română zugrăveşte deportarea unui etnic german din România într-un lagăr de muncă sovietic, în 1945.
Citiţi şi:
Herta Muller se gândea să se sinucidă în România lui CeauşescuVIDEO Herta Müller: ''Nu m-aş mai putea întoarce în România''Bătălia pentru Müller
Romanul se bazează pe experienţele scriitorului Oskar Pastior, decedat în 2006. Fratele acestuia, Peter, precum şi câţiva supravieţuitori ai lagărelor sovietice, s-au aflat printre invitaţii din Biserica Sf. Pavel.
Mulţumesc pentru Premiul Franz Werfel. Mulţumesc cu atât mai mult cu cât eu nu mă număr printre susţinătorii Centrului împotriva deportărilor, şi totuşi am primit premiul, a declarat Herta Müller la primirea premiului, a cărui valoare se ridică la 10.000 de euro.
În faţa unei audienţe formată din aproximativ 1.000 de persoane, în discursul său de acceptare a distincţiei, Herta Müller a criticat Biserica Evanghelică din România, scrie Bild.de .
Laureata Nobel a explicat că din cauza criticilor scriitoarei la adresa regimului comunist din România, Biserica Evanghelică a retras invitaţia pe care i-o adresase acesteia de a participa la o conferinţă a Bisericii Evanghelice ce a avut loc în 1989 la Berlin, oferindu-i-se explicaţia ciudată că ea nu ar fi evanghelică, ci catolică .
Premiul "Franz Werfel", care poartă numele scriitorului evreu austriac, care a descris, în romanul său "Cele 40 de zile ale lui Musa Dagh", deportarea armenilor din Turcia şi genocidul comis împ