Brazilia a devenit un puternic magnet financiar şi un actor important şi activ pe scena internaţională. În urmă cu doar câţiva ani, Mexicul era povestea de succes a Americii Latine, iar Brazilia eşecul ei. Rolurile s-au inversat. Reformele economice şi politice realizate în Mexic în anii 1990 au fost exemplare. Brusc, ţara s-a descotorosit de hipernaţionalismul care a împiedicat-o să aibă o relaţie sănătoasă cu lumea, şi mai ales cu imprevizibilul său vecin de la nord. În acelaşi timp, ţara a reuşit să termine paşnic cu sistemul unipartid care o condusese timp de şapte decenii.
Semnarea acordului de liber schimb cu SUA şi cu Canada, aderarea la OECD, revenirea rapidă după prăbuşirea financiară din 1994, ulterioara stabilitate economică, veniturile din petrol, sectorul turistic, suprafaţa şi poziţia geostrategică făceau din Mexic promisiunea Americii Latine. La summituri şi în media, Mexicul, şi nu Brazilia, întruchipa speranţele regiunii.
Brazilia intră în depăşire
Nu mai e cazul. Brazilia reprezintă acum viitorul. Anul trecut, economia braziliană a crescut cu 5%, iar cea a Mexicului cu 1%. Împreună cu China şi India, Brazilia se află printre acele naţiuni care au fost cel mai puţin afectate de criza financiară globală. Mexicul este una dintre ţările cel mai rău lovite de criză.
Rata de angajare în Brazilia a ajuns iar la nivelul de dinaintea crizei, iar anul acesta băncile braziliene au acordat 60% din împrumuturile din America Latină. Bursa a crescut cu 144%. Brazilia, care înainte cerşea bani de la FMI, acordă acum împrumuturi. Ca urmare a statutului ţării de puternic magnet financiar, guvernul a impus taxe pe investiţiile străine.
Nostalgia mexicană
Mexicanii văd Brazilia şi tânjesc după zilele când ei erau povestea de succes. Ei văd şi cum Brazilia devine o putere petrolieră