Tiberiu Urdareanu, fondatorul grupului UTI, cu afaceri de 154 mil. euro si peste 5.100 de angajati, afirma ca viitorii capitalisti vor fi cei creativi, care vor face afaceri de sute de milioane de euro "cu trei laptopuri".
Urdareanu, 56 de ani, fost angajat al Ministerului Apararii inainte de '89, afirma ca in ultimii ani s-au uitat principiile capitalismului, care s-a dezvoltat prin austeritate si munca in tarile protestante, dar ca actuala criza mondiala va readuce in atentia conditiile de baza pentru dezvoltarea unui business - reinvestirea profitului si cheltuirea cu atentie a banilor.
"Inca mai pot fi create businessuri mari, pentru ca acum este mai usor sa creezi o afacere dintr-o idee, din capitalul uman, asa cum este, de exemplu, Google. Ma gandesc cum era inainte de '90, cand nu te recunostea nimeni daca nu aveai telex (sistem mixt de telefonie si telegrafie). Acum cu trei laptopuri si cinci creiere poti sa faci o corporatie, pentru ca dezvoltarea se va face pe creativitate", considera Urdareanu, care a intrat in afaceri in 1990, mai intai prin vanzarea de calculatoare, care erau la acel moment foarte cautate.
El considera ca dezvoltarea economiei, exclusiv prin consum, a condus la derapaje majore, cum ar fi "amanetarea viitorului copiilor pentru achizitionarea unei masini sau a unei case". Daca inainte de '90, Romania era o tara de export, acum este doar o piata de desfacere.
"S-au uitat bazele care au condus la formarea capitalismului, care s-a format in tari protestante precum Olanda sau Anglia. Cei mai bogati din lume sunt protestantii, apoi catolicii si ortodocsii. Capitalismul are succes daca exista austeritate si munca, pe spiritul protestant, asa cum erau luteranii", explica Urdareanu, citand din cartea "Etica protestanta si spiritul capitalismului" a lui Max Weber. El considera ca spre deosebire de Ungaria, pe pia