Modelele de subiecte scrise, postate pe site-ul Ministerului Educaţiei, scot de la naftalină exerciţii din anii trecuţi. Sursa: Libertatea
Doar probele de competenţe, care vor fi susţinute din timpul anului şcolar, aduc ceva nou.
Cert e faptul că examenul va ţine cont, în primul rând, de competenţele dobândite şi nu de cunoştinţe, aşa cum erau obişnuiţi liceeni. Descurajantă pentru ei este obligaţia de a se prezenta la probele de evaluare a competenţelor, pentru a putea participa şi la probele scrise. La evaluări, nu vor primi note, nici nu vor fi departajaţi prin „ADMIS” şi „RES PINS”. Certificatele de com petenţe vor fi eliberate în funcţie de nivel: începător, mediu, avansat şi experimentat.
Să vorbeşti şi să „navighezi” corect
Astfel, primul „hop” pe care-l vor avea de trecut liceeni va fi e valuarea competenţelor de comunicare orală în limba română, între 15 şi 17 februarie 2010. La această probă va conta cât de bine ştie elevul de clasa a XII-a să se exprime în limba română, respectând regulile gramaticale, să vorbească liber şi să poată formula o opinie.
Spre exemplu, una dintre probele prezentate ca model pe site-ul MECI este lecturarea unui fragment din editorialul lui Răzvan Exarhu, intitulat „Viaţa e o magazie?” şi publicat în „Evenimentul zilei” pe 20 iulie 2009.
Candidatul trebuie să răspundă următoarelor întrebări:
Ce poţi deduce despre autorul textului şi despre situaţia de comunicare? (Cine este?; Cui se adresează?; Unde ar fi putut apărea textul?; Care este opinia sa despre lucrurile pe care le cumpără şi le adună oamenii?; De ce crezi că textul cuprinde o serie de întrebări?) şi
Care este opinia ta despre importanţa cumpărăturilor în ziua de astăzi? Susţine, cu argumente, opinia prezentată. Evaluarea va dura maximum 15 minute.
Urmează apoi evaluar