Banco Santander a iesit din criza mai puternica decat multe dintre rivalele sale, lasandu-le pe acestea sa se intrebe cum a putut banca intr-o perioda atat de dificila pentru tara sa mama sa se transforme intr-un jucator de talie mondiala.
La jumatatea lunii noiembrie 2008, Emilio Botin traversa unele dintre cele mai dificile momente din cariera sa, scrie Financial Times. Santander, banca spaniola al carei presedinte executiv este, a surprins piata cu o lansare de titluri la preturi foarte atragatoare.
Grupul intentiona sa obtina 7,2 mld. euro si sa isi majoreze baza de capital, insa pretul actiunilor coborase anterior pana aproape de 4,5 euro per actiune si acest plan isi pierdea din atractivitate. Era posibil ca o cincime din Santander, cea mai mare banca din zona euro dupa capitalizarea de piata, sa ajunga in mainile membrilor consortiilor de garantare a operatiunilor de emisie de titluri, in frunte cu Merrill Lynch si Bank of America.
Santander castiga pariul
La sfarsitul lunii noiembrie insa, preturile actiunilor au intrat pe o panta ascendenta, iar banii au fost stransi. Botin era pe culmile fericirii. Inca o data el si-a asumat un risc intr-un joc a carui miza era intarirea pozitiei bancii, si a castigat.
Un an mai tarziu, tot ce mai ramasese in memorie era finalul fericit al situatiei. Nimeni nu se mai gandea ca marginea prapastiei fusese la distanta de doar un pas. Botin, care si-a celebrat cea de-a 75-a aniversare, este in continuare presedintele unei banci ce a iesit din actuala criza mult mai puternica decat majoritatea rivalilor si partenerilor sai, in special comparativ cu Royal Bank of Scotland si Fortis, pe care criza le-a doborat. Impreuna cu Santander, cei doi jucatori au cumparat ABN Amro in schimbul sumei de 72 mld. euro, si impreuna au impartit ramasitele in urma cu doi ani, cand boom-ul era in floare. @N_