» Asteptata cu surle si trambite, iesirea din recesiune a Statelor Unite n-a adus decat o zi de veselie la burse. Economia globala este in continuare bolnavul tinut in viata de perfuziile programelor guvernamentale, iar adevaratii investitori stiu asta.
» Cum raliul burselor din martie si pana acum a fost sustinut de speculatori, lipsa unei contraponderi la cumparare poate arunca din pod cotatiile bursiere, in eventualitatea in care stirile proaste reincep sa vina pe pietele financiare.
Joi, pe bloomberg, stirea zilei suna cam asa: datele din economie, un Waterloo pentru adeptii pietei "bear". Economia crescuse cu 3,5%, anualizat, in trimestrul al treilea, incheind un ciclu de patru trimestre consecutive de scadere, iar sampania era pusa la rece pentru anuntarea oficiala a iesirii din recesiune. si cum bursa americana da tonul, toate pietele aveau joi un verde aprins (BET-FI urcase, la randul sau, cu 3,6% dupa trei sedinte de pierderi substantiale de aproximativ 12%). La numai o zi distanta, gaseam insa bursa americana cu pierderi de peste 2,5% pe toti indicii, indispusa de indicatorii din zona consumului. Vineri scaderea depasise insa cresterea euforica de joi.
Sa fi realizat brusc investitorii ca minunata crestere a PIB-ului din trimestrul al treilea venea ca urmare a programelor de stimulare ("cash for clunkers", echivalentul programului "Rabla" din Romania si programul guvernamental de incurajare a investitiilor imobiliare, un fel de Prima Casa autohtona, contribuind, potrivit unor estimari, cu 3-4% din cresterea PIB) si ca in lipsa acestora economia ar mai fi putut scadea usor si in Q3? Sau ca autoritatile guvernamentale, oricat de politicianist s-ar comporta, nu pot extinde la nesfarsit aceste cheltuieli, date fiind deficitele in crestere si increderea, in scadere, in banul de hartie? Cert este insa ca, din acest moment p