Autoritatea unui parinte nu se pierde atunci cand acesta vorbeste cu copilul si ii spune adevarul, sau recunoaste faptul ca a gresit. Autoritatea parintelui se pierde atunci cand acesta alege sa nu comunice cu cel mic si nu il trateaza ca pe un partener egal, spune psihologul Cristina Calarasanu.
De multe ori, parintii au tendinta sa ii priveasca pe cei mici ca pe un partener incapabil sa inteleaga ceea ce i se spune, insa aceasta este o greseala, spune psihologul.
Urmariti AICI inregistrarea emisiunii prezentata de psihologul Cristina Calarasanu.
"Nu este asa, copii sunt perfect capabil sa intre in dialog si sa comunice cu parintii, uneori ne surprind cu maturitatea cu care sunt capabili sa raspunda la o intrebare. (...) Parintii trebuie sa le spuna ca oamenii sunt pusi adesea in situatia de a gresi, dar ca ei pot sa isi dea seama de ceea ce s-a intamplat. Autoritatea unui parinte nu se pierde doar pentru ca el alege sa comunice, ci tocmai pentru ca alege sa nu comunice cu copilul lui, ci alege sa ii impuna, sa transmita decizii care sunt deja luate", a declarat Cristina Calarasanu, pentru TV Ziare.com.
Aceeasi atitudine a parintilor este de multe eronata atunci cand copilul are probleme de comportament sau chiuleste de la scoala. Atunci cand copilul are probleme, parintele trebuie sa ramana deschis la comunicare, pentru a afla motivul pentru ca se comporta in acest fel, si nu sa "il puna la zid".
"Absenta si preferinta unui copil de a mai merge la scoala ne da de gandit, trebuie sa ne gandim ce determina acel copil sa lipseasca de la scoala sau de ce alege sa faca altceva. (...) Pedeapsa nu functioneaza, discutia nu are niciun rost. Dar oare de ce aceasa discutie nu are rost? Poate ca este pusa din punctul de vedere a celu care trage la raspundere, care vrea sa-l interogheze pe copil. Atunci cand copilul s