Pajişti montane, depresiuni, culmi muntoase, sate deluroase, aer curat, izvoare de ape minerale şi drumeţii lungi în natură. De la jumătatea lunii noiembrie, toate aceste ingrediente vor putea fi gustate de turiştii care vor ajunge în Bucovina. Sursa: tourismactiv.ro La acea dată vor fi lansate trei parcuri de turism activ în care se va practica nordic walking-ul, în regiunile Vatra Dornei, Gura Humorului şi Suceviţa. Proiectul denumit „NAP (nature active parc) turism – Bucovina – Parcuri de turism activ în natură în Bucovina” a fost demarat în 2008 şi se va finaliza prin lansarea oficială a celor trei parcuri, la datele de 13, 14 şi 15 noiembrie. El este finanţat, în cea mai mare parte, de Uniunea Europeană, printr-un program Phare, şi este implementat de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
„Nordic walking e o mişcare nouă în România. Ea e derivată din schiul de tură. Marele atu este că pentru a putea să practici această formă de mişcare nu e nevoie de zăpadă: poate fi practicată indiferent de anotimp”, spune Bogdan Cocieru, asistent de cercetare la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, care s-a ocupat de implementarea proiectului.
Credit: turismactiv.ro
Practicanţii acestui sport se plimbă pe distanţe lungi şi se ajută în mişcări de beţe asemănătoare celor folosite la schi. Dacă în timpul mersului obişnuit este implicată numai 70% din masa musculară a unei persoane, în cadrul nordic walking-ului, acest procent ajunge la 90%. Astfel, mişcarea produce o creştere a energiei consumate cu până la 46% faţă de mersul fără beţe. Nordic walking nu este complicat şi poate fi practicat de persoane de toate vârstele. „O componentă a acestei forme de mişcare este închiderea şi deschiderea constantă a pumnilor, ceea ce stimulează fluxul sangvin în extremităţi”, spune Cocieru.
Credit: turismactiv.ro
Din valo