Anul trecut, statul român a alocat din fonduri publice peste 217 milioane de lei pentru plata despăgubirilor şi efectuarea unor lucrări de refacere a locuinţelor afectate de inundaţii şi alunecări de teren. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Anul acesta, din lipsă de fonduri, nu a fost demarată nicio lucrare nouă de protecţie împotriva inundaţiilor, iar fondurile puse la dispoziţia Administraţiei Naţionale (AN) Apele Române sunt de aproape 4 ori mai mici decât necesarul.
Potrivit datelor furnizate evz.ro de către reprezentanţii Ministerului Mediului, AN Apele Române a solicitat alocarea sumei de 2.200 de milioane de lei pentru efectuarea lucrărilor de îndiguire, reamenajarea cursurilor de apă şi a unor construcţii împotriva inundaţiilor. Pentru acest an, fondurile alocate sunt de 631,75 de milioane de lei.
“Din lipsă de fonduri, în anul 2009, nu a fost demarat şi finalizat niciun proiect nou de apărare împotriva inundaţiilor. Fondurile alocate au fost folosite pentru continuarea lucrărilor demarate în anii anteriori”, se precizează în răspunsul formulat de Ministerul Mediului (MM).
Doar pentru efectuarea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor deja existente, România are nevoie de investiţii de 2 miliarde de euro. Valoarea pagubelor produse de inundaţii şi alunecările de teren care au afectat 135 de construcţii hidrotehnice anul trecut se ridică la peste 1,19 miliarde de lei.
Dacă anul acesta ploile abundente au ocolit România, meteorologii avertizează că în primăvară sunt posibile viituri mari.
În aşteptarea banilor europeni
De asemenea, niciun proiect demarat nu este finanţat cu fonduri europene.
“Până în prezent, prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” (POS Mediu), nu a fost aprobat spre finanţare niciun proiect în acest sector. În acest moment, se află, în pregăt