Deşi preţurile legumelor conservabile au scăzut cu 50%, focşănenii nu mai cumpără cu sacii. Pieţarii se plâng că sunt nevoiţi să vândă legumele de sezon la preţuri de nimic, numai pentru ca să nu le degere marfa pe tarabe
În fiecare zi, comercianţii din Piaţa Moldovei îşi aranjează cu multă migală marfa pe tarabe, chiar dacă vânzările merg foarte prost.
Gogoşarii, varza sau conopida, legume pe care gospodinele le pun la murat, se vând la preţuri foarte mici.
„Am dat varza şi cu 50 de bani. Ieri am venit prima dată în piaţă, dar cu greu am reuşit să vând o sută de kilograme. Cei care vor să cumpere se târguiesc până la dăm marfa la preţuri de nimic. Suntem nevoiţi, că altfel se strică pe tarabă şi tot nu câştigăm nimic”, spune Jenica Manole.
Profit zero
Comercianţii se plâng că investesc sume foarte mari în recolte, însă nu au profit deloc.
“Sunt total nemulţumit de vânzări. La varză investiţia m-a ajuns 3.000 de lei şi acum sper să scot măcar cheltuielile. Nu mă mai gândesc la profit”, declară Ciprian Olteanu.
Nici pieţarii care scot la vânzare gogoşari nu o duc mai bine.
“Luna trecută vindeam gogoşarii şi cu patru lei pe kilogram. Acum, i-am lăsat la un leu, dar tot nu se înghesuie lumea să-i cumpere. Stau toată ziua în frig şi nu câştig nici măcar 100 de lei.”, spune Mirela Sandu.
Din câştigurile foarte mici, comercianţii sunt obligaţi să plătească zilnic şi chiria pentru tarabă.
“Sunt zile în care vând doar zece kilograme de conopidă pe zi. Din aceşti 20 de lei trebuie să plătesc taxa pe tarabă, în valoare de şase lei, transportul până acasă, şi uite aşa uneori rămân doar cu cinci lei în buzunar”, spune Neluţa Iacob.
Clienţii, mulţumiţi de preţul murăturilor
Reducerile de preţ la murături sunt de bun augur pentru focşănenii care vin la piaţă să-şi facă proviziile de iarnă. “Preţu