Leul nu se va deprecia sever in viitor, iar iesirea din criza economica se poate face cu ajutorul unui plan scurt de masuri, dar care sa fie monitorizat tot timpul pentru a fi pus in practica eficient, considera Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
Leul nu va avea evolutii spectaculoase in urmatoarele trimestre fata de nivelul actual de 4,3 lei, a declarat Mihai Tanasescu la emisiunea "Dupa 20 de ani", transmisa ieri de Pro TV.
"E clar ca rata de schimb valutar, asa cum arata fundamentele economiei romanesti, are o variatie intre 4,2 si 4,3 lei/euro si am vazut acest lucru in perioada ultimelor luni. Eu nu cred ca vor fi evolutii spectaculoase in perioada trimestrelor urmatoare in ceea ce priveste cursul", a declarat Tanasescu.
Moneda europeana a fost cotata vineri la un curs de 4,2955 lei dupa ce joi a depasit pragul de 4,3 lei, in conditiile in care miercuri noapte pe pietele internationale euro ajunsese sa se tranzactioneze si cu 4,33 lei.
Tanasescu mai considera ca iesirea din criza economica se poate face pe baza unui plan scurt de masuri, care sa poata fi implementat pe baza resurselor disponibile si urmarit "24 de ore din 24" pentru a fi pus in practica si nu cu liste care sa cuprinda zeci de puncte si idei.
Actuala criza a fost tratata superficial "de la bun inceput", a completat economistul.
Nu vor mai fi cresteri salariale de 20-25%
Tanasescu crede ca majorarile de salarii si pensii vor depinde in continuare de evolutia economiei si vor fi posibile doar in conditiile unei mai bune discipline a sistemului, insa romanii nu trebuie sa se mai astepte la majorarile de 20-25% din 2006 si 2007.
"Atata vreme cat se va pune o mai mare disciplina in sistemul de salarizare, in sistemul pensiilor, este foarte clar ca acestea vor avea un trend crescator, dar sa nu ne mai asteptam la acele cresteri de