Desi in ultimii ani au fost cercetati pentru coruptie mii de politisti, foarte putini dintre acestia au fost condamnati la inchisoare. In acest moment doar 11 cadre din Ministerul Administratiei si Internelor se afla dupa gratii, cu toate ca, din 2006 pana in prezent, numarul celor cercetati s-a ridicat la peste 6.000, potrivit unei statistici a Directiei Generale Anticoruptie. Cele mai multe dintre dosare treneaza in diferite stadii ale anchetelor, unele au ajuns chiar sa se judece la instante, dar nu s-au soldat pana acum cu solutii definitive. Lipsa de eficienta a sistemului judiciar romanesc, din acest punct de vedere, a condus la aparitia unor situatii paradoxale.
Astfel, unul dintre cele mai mediatizate cazuri de coruptie din politie – arestarea in urma cu peste sase ani a 23 de politisti de la o sectie din Bucuresti, pentru participarea la furtul de combustibil din conductele Petrotrans – nu are inca o rezolvare. Mai mult decat atat, Romania libera a descoperit ca zece dintre oamenii legii implicati in acest dosar grav de coruptie lucreaza inca in politie, in diferite sectii ale Capitalei. Singura pedeapsa pe care au primit-o pana acum politistii este aceea ca primesc salariul minim corespunzator functiei si nu beneficiaza de sporuri, dupa cum ne-a explicat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan.
Cel putin teoretic, institutiile statului care se ocupa cu lupta impotriva coruptiei din Ministerul Administratiei si Internelor au avut mult de lucru in ultimii ani. Daca ar fi sa vorbim doar despre activitatea Directiei Generale Anticoruptie – structura specializata a MAI –, putem spune ca, incepand din 2006, au fost cercetate 6.312 persoane angajate in acest minister, iar in ultimul an numarul acestora a fost de 1.088. In ultimii patru ani, 537 politisti au fost trimisi in judecata, dintre care 119 in ultimele zece luni. Pleca