O serie de alimente conţin, pe lângă nutrienţi, şi substanţe biologic active, benefice menţinerii stării de sănătate. Ele se numesc alimente funcţionale, deoarece au rolul de a preveni boli grave, cum sunt afecţiunile cardiovasculare şi diabetul, care au incidenţă ridicată în ţara noastră.
„Peste 63 la sută din decese sunt cauzate de afecţiunile cardiovasculare. În plus, 24 la sută din adulţi au un nivel al colesterolului mult peste limita maximă, 10 la sută din adulţi suferă de sindromul intestinului iritabil, iar peste un milion de persoane au diabet“, a declarat medicul Bogdan Ioachim, director de Comunicare, Nutriţie şi Ştiinţă la Danone România.
Cel mai cunoscut exemplu de aliment funcţional este iaurtul. „Dintre iaurturi, cele care conţin probiotice au un rol foarte important pentru sănătatea noastră.
În esenţă, bacteriile probiotice sunt microorganisme vii care contribuie la întărirea sistemului imunitar şi la refacerea echilibrului natural al organismului“, subliniază profesorul doctor Mircea Diculescu, director al Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni.
Bacteriile probiotice sunt microorganisme vii care contribuie la întărirea sistemului imunitar.
Prof. dr. Mircea Diculescu
director al Institutului de Gastroenterologie
şi Hepatologie Fundeni