O întârziere de doar 18 zile la plata ratelor pentru cardurile emise de IFN-uri aduce de la sine o întreagă suită de costuri penalizatoare, care se generează unul pe altul. Situaţiile în care deţinătorii de carduri emise de Instituţii Financiare Nebancare au ajuns să plătească de câteva ori sumele împrumutate din cauza întârzierilor la plata ratei nu sunt deloc puţine. Această formă de finanţare (cunoscută mai mult sub denumirea „credit doar cu buletinul&ldquo
O întârziere de doar 18 zile la plata ratelor pentru cardurile emise de IFN-uri aduce de la sine o întreagă suită de costuri penalizatoare, care se generează unul pe altul.
Situaţiile în care deţinătorii de carduri emise de Instituţii Financiare Nebancare au ajuns să plătească de câteva ori sumele împrumutate din cauza întârzierilor la plata ratei nu sunt deloc puţine. Această formă de finanţare (cunoscută mai mult sub denumirea „credit doar cu buletinul“) presupune nu doar costuri extrem de ridicate cu dobânda, dar şi penalizări foarte severe pentru întârzieri. Practic, dacă deţinătorul cardului întârzie mai mult de 18 zile cu plata ratei, va achita nu doar comisionul de penalizare, ci şi alte costuri suplimentare, care provin din depăşirea liniei de credit.
„În cazul ratelor, limita de credit este diminuată lunar cu rata datorată. În cazul în care clientul îşi achită ratele lunar, în intervalul de 18 zile acordat nu există niciun motiv pentru care să se depăşească limita de credit“, explică reprezentanţii EFG Retail Services, emitentul cardului Euroline.
O penalizare generează altă penalizare
În situaţia în care apare o întârziere la plată, lucrurile se schimbă însă radical. În primul rând, compania aplică un comision de penalizare de 45 de lei pe lună. Asta nu este însă totul. „Neachitarea la timp a sumelor datorate duce la înregistrarea în cont a comisioanelor de plată întâr