În prezent, vânzările pe acest segment implică doar parcele mici, de maximum 700 de metri pătraţi. Cererea pe segmentul de terenuri vine din partea persoanelor care vor să-şi construiască o casă dar şi din partea investitorilor speculativi. De mai bine de un an de zile, piaţa terenurilor este cufundată în apatie. Tranzacţiile derulate la preţuri fabuloase de către investitorii imobiliari par un vis demult uitat , deşi unii actori din piaţă cred că acum este momentul achiziţiilor.
„În cazul celor 100 de proiectede retail anunţate pentru acest an, dezvoltatorii au cumpărat terenurile în 2007-2008, la preţurile de atunci, iar acum sunt în dificultate deoarece nu pot dezvolta, iar dacă le vând pierd. Cei care cumpără terenuri acum şi dezvoltă la preţurile de acum sunt mai bine poziţionaţi”, a declarat recent Andrei Văcaru, senior broker Jones Lang LaSalle.
Până la momentul în care şi alţi jucători să ajungă la această concluzie mai este însă cale lungă. Deocamdată, cei care menţin activitatea de pe acest segment la un nivel puţin peste zero sunt micii cumpărători. Numărul acestora este însă unul destul de redus – cel puţin în Capitală. Potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown, la cererea portalului Proiecte.biz, mai puţin de 3% dintre bucureşteni sunt interesaţi de achiziţia unui teren.
Preţurile, încă mari
În ceea ce priveşte perspectivele de deblocare a tranzacţiilor cu loturi mai mari de teren, destinate investitorilor, Gabriel Tiba, project manager al companiei imobiliare braşovene General LMC, nu se arată foarte optimist. El crede că, atâta vreme cât preţurile se vor menţine la un nivel ridicat, şansele ca achiziţiile să fie reluate sunt reduse.
La rândul său, Doru Lupeanu, partner & senior consultant Fix Up Marketing estimează că o deblocare pe acest segment va avea loc la câte