Un subofiţer de la Arhivele Speciale de pe lângă Tribunalul Militar a vândut mii de certificate de persecutaţi politic şi de deportaţi. Pensionarii trimişi în judecată au obţinut necuvenit suplimentări de pensii, medicamente gratuite şi alte facilităţi. Unii dintre bătrâni au murit în timpul procesului. Mai citeşte şi:
DNA trimite în judeactă fosta conducere a Poştei RomâneTimişoara: Cea mai mare ţeapă imobiliară din Vestul României în 50 de volume de dosar DNAAdrian Năstase, trimis în judecată de DNA pentru dare de mită
Afacerea a început în noiembrie 1998, când Virgiliu Constantinescu, angajat la Biroul Arhive Speciale de pe lângă Tribunalul Militar, a organizat o reţea formată din doi angajaţi ai Direcţiei Generale de Muncă şi Protecţie Socială şi trei racolatori, printre care şi preşedintele Partidei Romilor, filiala sectorului 3 a Capitalei.
Ei vindeau certificate care atestau în fals calitatea de deportaţi sau de persecutaţi politic pentru mii de pensionari. La rândul lor, în baza acestor documente, clienţii se bucurau de prevederile unui decret din 1990 prin care cetăţenii români deportaţi din Basarabia sau în ţară, dintr-o localitate în alta, ori care au fost persecutaţi politic beneficiază de pensii speciale în valoare de până la 300 de lei sau facilităţi precum medicamente gratuite, trasport în comun gratuit şi chiar locuri de veci.
În faţa instanţei, pensionarii au declarat că au comis faptele de care sunt acuzaţi împinşi de sărăcie sau că nu şi-au dat seama de gravitatea acţiunilor lor. Mulţi dintre ei au cumpărat aceste certificate cu bani sau cu produse alimentare. În decembrie 1998, liderul reţelei, Virgiliu Constantinescu, a decedat, dar afacerea a fost preluată din mers de de plutonierul major Florică Iordache, coleg de serviciu. Iordache şi-a început mandatul în forţă, scoţând mii de certificate car