Vânzările de medicamente din România, în lei, au crescut în primele nouă luni cu 19,9%, la 6,3 miliarde lei, în euro avansul fiind de 3,2%, la 1,5 miliarde euro, evoluţie susţinută de exporturile paralele, potrivit IMS Health, care precizează că, în realitate, consumul pe piaţa locală a scăzut. "Piaţa are o uşoară creştere în euro deoarece sunt incluse atât stocurile de raft, cât şi exportul paralel al mărfurilor. De fapt, condiţiile financiare grele din acest an, care
Vânzările de medicamente din România, în lei, au crescut în primele nouă luni cu 19,9%, la 6,3 miliarde lei, în euro avansul fiind de 3,2%, la 1,5 miliarde euro, evoluţie susţinută de exporturile paralele, potrivit IMS Health, care precizează că, în realitate, consumul pe piaţa locală a scăzut.
"Piaţa are o uşoară creştere în euro deoarece sunt incluse atât stocurile de raft, cât şi exportul paralel al mărfurilor. De fapt, condiţiile financiare grele din acest an, care deja au condus la insolvabilitatea unui număr mare de farmacii, peste o mie de unităţi, a generat şi o încetinire a creşterii pieţei din România, dacă facem o comparaţie cu procentele din anii trecuţi. Dacă este să luăm în considerare şi faptul că aceste cifre includ o parte din exportul paralel, putem afirma că în ceea ce priveşte consumul de medicamente avem de fapt o descreştere", a declarat, marţi, pentru Mediafax, directorul general al companiei de cercetare IMS Health România, Corina Ciolan.
Preţuri mai mici decât în restul Europei
În prezent, în România se vând medicamente la preţuri mai mici decât în restul Europei, preţul produselor farmaceutice cu prescripţie fiind redus o dată prin aplicarea noului mod de calcul al preţurilor, iar a doua oară prin diferenţa cursului valutar.
În aceste condiţii, distribuitorii străini au început să cumpere mai ieftin unele produse din România, în special medicame