Investitiile straine directe (ISD) tintesc in proportie de 63% Bucurestiul, in timp ce zona de nord-est a tarii atrage cele mai putine investitii, cu o pondere de doar 2,3% din total, potrivit unor date privind soldul ISD in decembrie 2008, publicate ieri de Banca Nationala si Institutul National de Statistica.
Soldul total al investitiilor straine directe la finalul anului trecut a urcat la 48,8 miliarde de euro, ceea ce inseamna totalul banilor pompati de straini in Romania in ultimii 15 - 20 de ani. Insa 80% din bani au venit in perioada 2003 - 2008. Astfel, strainii au investit in Capitala 30 mld. euro, in timp ce in nord-estul tarii au mers doar 1,1 mld. euro. Topul tarilor de unde au provenit cei mai multi bani claseaza pe podium Austria, cu 19% din total, Olanda, cu o pondere de 17% si Germania cu 15%.
Industria a atras 41% din investitiile straine directe realizate pana la finele lui decembrie 2008, sectorul financiar 20,5%, iar constructiile, incluzand tranzactiile imobiliare, aproape 13% din total.
Soldul ISD de aproape 49 de miliarde este cu aproximativ sase miliarde mai ridicat decat cel de la finele anului 2007. Fluxul investitiilor straine a fost insa de 9,5 miliarde anul trecut. Banca Nationala ajusteaza soldul cu valoarea deprecierilor activelor (cauzate de deprecierea cursului sau de diferente de pret). Astfel, soldul din decembrie 2008 a fost ajustat cu 3,5 miliarde de euro, dupa ce in 2007 ajustarea s-a facut cu sub un miliard.
Anul trecut, investitiile straine directe au atins un maxim istoric, iar anul acesta ele vor cobori la sub jumatate din nivelul de anul trecut. "Anul 2008 a fost unul extrem de favorabil, sentimentul investitorilor pe pietele internationale a fost foarte bun. Era clar ca vom avea o incetinire anul acesta, cu criza sau fara criza. Noi estimam pentru anul acesta un flux de 4,5 miliarde de euro", s