Horia Ghibuţiu: „După dezbaterea TV a politicienilor aflaţi în campanie electorală, a fost evident că s-au înfruntat ni şte manageri ai conducerii extrem de echilibraţi, calculaţi, precauţi şi total lipsiţi de emoţie” .
Ne-ar fi plăcut să putem scrie aşa despre confruntarea televizată a prezidenţiabililor români, dar, din păcate, caracterizările de mai sus aparţin experţilor în comunicare ger mani şi se referă la duelul candidaţilor Angela Merkel şi Frank-Walter Steinmeier.
Dacă până şi nemţii au conchis că a fost mai degrabă un dialog al unui cuplu căsătorit de-o viaţă, bănuiţi ce nesărată ne-ar fi părut dezbaterea în această parte a Europei, unde sângele circulă, parcă, mai iute în vene.
Constatând că politicienii care şi-au depus candidatura la preşedinţia României nu vor avea parte de o dezbatere televizată înaintea turului întâi al alegerilor, Crin Antonescu, un candidat care galopează energic în linia a treia, a descoperit cine e vinovat: „mass -media românească, marele câine de pază al democraţiei, are coada un pic tăiată, are castronul cu lăptic pus în faţă şi nu mai mârâie, nu provoacă şi nu organizează asemenea dezbateri”.
Formal, prezidenţiabilul liberal are dreptate - obedienţa faţă de favoriţi şi ura în raport cu ceilalţi sunt vizibile pe sticlă, mai ales pe cea care ne umple de respect.
În plus, opinia lui Crin Antonescu deschide o tranşee şi pe frontul lui Traian Băsescu, preşedintele-candidat care nu ratează nicio ocazie de a menţiona dorinţa Domniei Sale de a-i scăpa pe români de moguli.
Pe fond, însă, Antonescu se contrazice: nu televiziunile refuză dezbaterea, aşa cum a acuzat vineri, ci în şişi candidaţii, după cum a remarcat sâmbătă. Evident, e vorba despre favoriţii cursei, conform sondajelor (astea aberante şi furând ca-n codru, cum le proclamă Crin Antonescu).