Cea mai mare bancă pentru IMM din SUA şi-a declarat falimentul, Guvernul britanic pompează alte 3,5 miliarde de euro pentru salvarea băncilor RBS şi Llyds. Sursa: Razvan Valcaneanțu
Agenţiile de rating acordă note din ce în ce mai proaste instituţiilor de credit, iar cele mai mari bănci din România se confruntă cu probleme în recuperarea creditelor. Analiştii spun că impactul negativ al crizei se va resimţi în sistemul bancar de abia la anul, ca urmare a înrăutăţirii situaţiei companiilor creditate.
Cea mai mare bancă din România din punctul de vedere al activelor, BCR, a raportat o rată a creditelor neperformante de 10,6%, astfel că un leu din zece împrumutaţi ar putea să nu fie recuperat. Astfel, costurile de risc au avansat de patru ori în primele nouă luni ale acestui an, până la 1,5 miliarde de lei, conform raportului publicat de bancă.
Atât profitul BCR, cât şi al BRD au scăzut în primele nouă luni ale anului. Profitul net al BCR a scăzut cu aproape 44% în primele nouă luni ale acestui an, până la 699,5 milioane lei (166,1 milioane euro), pe fondul creşterii costurilor legate de creditele neperformante. În intervalul ianuarie-septembrie 2009, profitul BRD s-a comprimat cu 19%, faţă de intervalul similar din 2008, până la 660 milioane lei (156 milioane euro). Costurile de risc au urcat de la 226 milioane lei (62 milioane euro) în primele nouă luni ale anului trecut la 673 milioane lei (159 milioane euro), anul acesta.
Note proaste
De asemenea, agenţia de rating Fitch a revizuit în sens negativ calificativele acordate băncilor ATEbank, National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank şi Piraeus Bank, după retrogradarea ratingului de ţară al Greciei. Aceste instituţii derulează operaţiuni şi pe piaţa românească. Nici BCR nu a primit note bune de la Fitch. Agenţia a revizuit negativ ratin