Reprezentanţii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) şi ai celorlalte puteri nucleare au cerut ieri Teheranului să transmită un răspuns la propunerea primită în cadrul negocierilor de la Viena şi Geneva. Iranul trebuie să îşi exprime poziţia cu privire la trimiterea uraniului său spre îmbogăţire într-un alt stat, pentru a-şi demonstra intenţiile paşnice. Sursa: Reuters
1 /.
Atât preşedintele AIEA, Mohamed El Baradei, cât şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au declarat ieri că regimul iranian se află într-un moment important al existenţei sale şi că trebuie să răspundă cât mai repede la propunerea făcută de puterile nucleare.
El Baradei a susţinut că proiectul de înţelgere prezentat negociatorilor iranieni luna trecută este o şansă rară de evitare a unui conflict. Conducătorul AIEA a reamintit că Iranul a depăşit deja termenul-limită la care trebuia să-şi transmită răspunsul.
În cadrul vizitei întreprinse ieri la Marrakesh, în Maroc, Hillary Clinton a somat autorităţile de la Teheran să accepte propunerea comunităţii internaţionale. "solicităm Iranului să accepte termenii acestei înţelegeri, pe care nu avem intenţia să o schimbăm", a declarat Secretarul de Stat american.
Somaţii şi amânări
Atât Franţa, cât şi Marea Britanie şi-au exprimat destul de vehement nemulţumirea în faţa tergiversărilor iranienilor. Aflat în vizită la Moscova, şeful diplomaţiei britanice, David Miliband, a cerut Iranului un răspuns cât mai rapid în problema îmbogăţirii uraniului.
"Iranul poate fi tratată ca o ţară normală în ceea ce priveşte problema nucleară, dar numai dacă se comportă ca o ţară normală", a spus ministrul britanic de Externe, în timp ce omologul său francez, Bernard Kouchner, a fost ceva mai tranşant, susţinând că puterile occidentale nu vor mai tolera nicio întârziere