Suzeta. Un accesoriu nelipsit din viaţa bebeluşilor. Indiferent de câte luni au pruncii, de cât sunt de dezvoltaţi, ei decid când şi dacă au nevoie de suzetă şi chiar când vor renunţa la ea. Adulţii trebuie să ştie că un copil care are mereu suzetă nu e doar tăcut (aşa cum îşi doresc părinţii), ci poate dezvolta şi anumite probleme.
Mai multe amănunte despre avantajele şi dezavantajele folosirii suzetei ne oferă doctorul Nicoleta Bobe, medic primar pediatru, specialist neonatolog în cadrul Centrului Amicus Med din Bucureşti. "Nu sunt nici pro, nici contra suzetei. În unele cazuri, pentru că micuţii sunt foarte agitaţi, din cauza colicelor abdominale, ei simt nevoia să sugă permanent", spune medicul Nicoleta Bobe.
De aceea, părinţii apelează de cele mai multe ori la biberoane cu lapte sau cu ceai. Astfel, există avantajul ca bebeluşii să se liniştescă şi să uite de dureri. Dar micuţii riscă să devină astfel supraalimentaţi. În această situaţie, mai afirmă specialistul nostru, se produc distensii gastrice importante, prin aportul de lichide. De aceea, o soluţie în acest caz este suzeta.
În ceea ce priveşte momentul propice când copiii primesc o suzetă, nu este o indicaţie precisă. "Aproape cere copilul", spune medicul Nicoleta Bobe. "Te forţează cumva să-i dai suzeta pentru că e foarte agitat, plânge tot timpul şi vrea să sugă ceva", declară doctorul Bobe. Specialistul le recomandă părinţilor să nu dea micuţilor mai mici de 10-12 zile o suzetă. "Este perioada în care copilul stimulează secreţia de lapte matern, prin supt. De asemenea, prin supt desfundă canalele".
Ce model alegem?
Deşi nu poate să vorbească, bebeluşul va fi cel care decide ce suzetă îi e pe plac. El va alege atât materialul din care e confecţionată tetina, cât şi forma acesteia. Astfel, deşi părinţii cumpără pentru copiii suzete din silicon, cu