Claude Lévi-Strauss, considerat "părintele" antropologiei moderne, a murit la vârsta de 100 de ani, a anunţat, astăzi, editura franceză Plon, citată de AFP. Sursa: UNESCO Născut la Bruxelles, în 1908, Claude Lévi-Strauss a pus bazele antropologiei moderne şi a influenţat generaţii de cercetători, începând din 1950, odată cu publicarea lucrării sale "Les structures élémentaires de la parenté" (1949). El a propus o nouă metodă de analiză a structurilor parentale, plasate în centrul antrolopogiei, ştiinţă care studiază omul în dimensiunea sa socială.
Autobiografia sa intelectuală "Tropice triste ", apărută în 1955, este considerată una dintre marile cărţi ale secolului XX.
"Marea problemă a antropologiei constă în diferenţele dintre culturi. De ce există culturi diferite? La această întrebare el a adus o perspectivă nouă, cea a existenţei unei ordini aflate în spatele diferitelor culturi. Nu este un hazard. Nu este o consecinţă a istoriei faptul că societăţile sunt diferite", a declarat Anne-Christine Taylor, specialistă în culturi indigene din zona Amazonului şi fostă elevă a lui Lévi-Strauss, anul trecut, când antropologul a împlinit 100 de ani.
Elaborarea unui sistem care pleca de la această premisă a pus bazele structuralismului etnologic, curent al cărui fondator este considerat Lévi-Strauss.
Profesor, el a fost primul antropolog ales membru al Academiei franceze, în 1973. De asemenea, a fost ales membru al mai multor academii prestigioase din lume, inclusiv al American Academy of Arts and Letters. Claude Lévi-Strauss şi-a sărbătorit centenarul pe 28 noiembrie 2008.