Fondul Monetar Internaţional insistă pe reducerea cheltuielilor bugetare. Nu se pune problema unei majorări a impozitelor, a spus Florin Pogonaru (foto), preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, la ieşirea de la discuţiile cu Fondul. Jeffrey Franks spune că deficitul de 7,3% din acest an poate fi atins, dar că este meritul Fondului că a solicitat acesta lucru, "altfel, România ar fi avut un deficit de 10%". "Nu se pune deocamdată problema creşterii veniturilor bug
Fondul Monetar Internaţional insistă pe reducerea cheltuielilor bugetare. Nu se pune problema unei majorări a impozitelor, a spus Florin Pogonaru (foto), preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, la ieşirea de la discuţiile cu Fondul. Jeffrey Franks spune că deficitul de 7,3% din acest an poate fi atins, dar că este meritul Fondului că a solicitat acesta lucru, "altfel, România ar fi avut un deficit de 10%".
"Nu se pune deocamdată problema creşterii veniturilor bugetare prin creşterea oricărei taxe. Fondul nu ia în calcul creşterea TVA. Nu poţi să vii cu bani în plus şi să-i arunci într-un sistem care consumă bani în mod iraţional", a declarat Pogonaru la ieşirea de la discuţiile dintre FMI şi sindicate şi patronate. Negocierile au loc pentru ca Fondul să decidă dacă va elibera, în decembrie, tranşa a treia din acord, în valoare de 1,4 miliarde de dolari.
FMI solicită mai multă rigoare în ceea ce priveşte bugetele autorităţilor locale, unde "situaţia este dezastroasă, iar toate aceste cheltuieli necontrolate de la nivel local, se văd în bugetul naţional", susţine preşedintele AOAR.
Salariile bugetarilor: principala nemulţumire a FMI
De asemenea, Pogonaru a precizat că FMI vrea reduceri ale cheltuielilor bugetare în special prin reducerea costurilor salariale. "S-a discutat despre excesul de forţă de muncă în sistemul bugetar şi despre sa