"Vaccinul impotriva virusului AH1N1 nu s-a administrat practic niciodata in Europa pana acum datorita faptului ca metodologia de productie este standardizata, iar in Europa sunt 8 tari care-l produc", spune intr-un interviu HotNews.ro Cristian Vladescu, directorul general al Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar.
1. Este obligatoriu vaccinul impotriva virusul AH1N1? Si daca da, pentru ce categorii de persoane?
Cristian Vladescu: Este recomandabil a fi facut la noi in Romania, in primul rand pentru personalul sanitar si pentru personalul care intra in contact in prima linie cu pacientii sau cu posibilii pacienti, dupa care elevii, studentii, cei care sunt in comunitati si pot transmite foarte usor virusul respectiv. E recomandabil pentru gravide, pentru varstnici. In principiu se accepta cam un sfert din populatie poate fi vaccinata si astfel sa se reduca masiv transmiterea respective afectiuni, in cazul nostru, gripa AH1N1.
2. E bine sa fie vaccinati copiii? Daca da, intre ce varste? Dar nou-nascutii?
Cristian Vladescu: La ora actuala este inca in teste acest vaccin in ceea ce priveste efectele adverse asupra copiilor. Recomandarea este sa fie vaccinati si copiii, nu vor intra in prima categorie copiii mici, din datele existente la ora actuala. Dar gravidele este recomandat sa fie vaccinate de la inceput.
3. Ce trebuie sa faca un cetatean suspect de gripa noua?
Cristian Vladescu: Acolo unde poate, e recomandabil sa ia legatura cu medicul de familie. Daca e suspect, asta inseamna ca are simptomele de care se discuta: tuse, rinoree, ii curge nasul, rosu in gat, dureri articulare, dureri musculare. Ia legatura cu medicul de familie care ii poate recomanda fie sa stea pe o perioada de pana la 7 zile la domiciliu si sa aiba tratament simptomatic: hidratare, sa bea multa a