Tintele de deficit bugetar pentru acest an si pentru 2010 incep sa devina destul de ambitioase in conditiile scaderii veniturilor, dar mai ales din cauza acumularii presiunilor pe partea de cheltuieli, pe care autoritatile nu reusesc sa le ajusteze.
Aprobarea in Parlament a bugetului pe 2010 pana la jumatatea lunii decembrie, desi cruciala, pare destul de putin probabila. Semnalele transmise din mediu politic pana acum nu par sa indice vreo posibilitate reala pentru formarea, pana la alegerile prezidentiale din 6 decembrie, a unui guvern care sa aiba capacitatea legala de a aproba bugetul si de a-l trimite in Parlament.
Deocamdata singura certitudine este ca Romania nu va primi in acest an a treia transa din acordul cu FMI, de 1,5 mld. euro, fara adoptarea bugetului pe 2010 pana la jumatatea lunii decembrie, cand se intruneste board-ul FMI. Iar Fondul pretinde ajustarea deficitului bugetar la 5,9% din PIB anul viitor, precum si reducerea ponderii cheltuielilor cu salariile.
Ieri au avut loc la Ministerul Finantelor discutii cu reprezentantii FMI cu privire la companiile de stat monitorizate, precum si a legii privind salarizarea unica a bugetarilor. Iar FMI a cerut autoritatilor romane sa elimine, din 2010, subventiile acordate companiilor de stat cu datorii mari la buget, dar si disponibilizari de personal. Dincolo de nivelul deficitului bugetar, problema stringenta este dificultatea de finantare a acestuia, in ipoteza intarzierii banilor de la FMI.
"Exista un risc real in acest moment ca tinta de deficit bugetar pentru decembrie 2009 sa nu fie atinsa, data fiind incertitudinea implementarii reducerii cheltuielilor de personal prin intermediul concediului fara plata din sectorul bugetar. Pentru a se putea atinge tinta de 7,3% erau necesare reduceri importante de cheltuieli curente, in special de personal, in ultimele luni ale anului", a