Timişoara, Bucureşti şi Braşov sunt cele mai zgomotoase oraşe din România, potrivit unei statistici a Agenţiei Europene de Mediu. Oamenii expuşi la un nivel ridicat de poluare sonoră devin stresaţi, neliniştiţi şi-şi pierd capacitatea de concentrare. VEZI AICI HARTA EUROPEANĂ DE ZGOMOT
Zgomotul, acest „virus al civilizaţiei moderne“, este sursă de îmbolnăvire pentru populaţia urbană. Poluarea sonoră nu afectează neapărat brusc, dar în timp poate produce afecţiuni grave ale organismului. Expunerea prelungită chiar şi la un nivel mai scăzut de poluare fonică duce la hipertensiune şi la insomnii.
Agenţia Europeană de Mediu a lansat cea mai amplă hartă de zgomot ce arată locurile în care europenii sunt cei mai afectaţi de poluarea acustică excesivă. Harta „NOISE“ (Noise Observation and Information Service for Europe) furnizează printr-un click numărul de persoane expuse la zgomotul generat de traficul rutier, aerian sau feroviar din Europa.
Potrivit hărţii, jumătate din populaţia europeană care trăieşte în zonele urbane cu peste 250.000 de locuitori îndură niveluri de peste 55 de decibeli Lden (indicator al zgomotului pe timp de zi şi noapte) din cauza traficului stradal. Zgomotul pe care îl creează maşinile pe stradă afectează peste 41 de milioane de europeni.
Traficul rutier creează probleme
Potrivit datelor „NOISE“, cele mai zgomotoase oraşe din România sunt Timişoara, Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi şi Iaşi. Peste 23.000 de timişoreni sunt expuşi zilnic la un nivel de zgomot de peste 75 de decibeli.
Potrivit Primăriei Municipiului Timişoara, „sursa principală de zgomot este reprezentată de traficul rutier, astfel încât cetăţenii care locuiesc pe arterele tranzitate de maşinile de mare tonaj, dar şi cei care locuiesc în apropierea marilor intersecţii sunt cei mai