În cel de-al patrulea volum al seriei "Bucătarul se dezbracă... de secrete", Jamie vă învaţă cum să luaţi pulsul legumelor, cum să pregătiţi cel mai gustos rizoto şi cea mai ademenitoare pâine. Reţetele sunt însoţite de sfaturi, explicaţii şi mici trucuri care să vă facă să intraţi cu plăcere în bucătărie. Urmează un succes... culinar.
Nu trebuie să fii vegetarian pentru ca legumele să devină irezistibile. Chiar şi un amator de fripturi împănate va aprecia gustul preparatelor cu legume pregătite în stilul natural şi deloc sofisticat al lui Jamie Oliver.
ÎNTOARCEREA LA NATURAL
Noul trend gastronomic impune folosirea ingredientelor naturale, proaspete, asupra cărora nu s-a intervenit stimulându-le proprietăţile. Cu cât drumul din grădini şi până în bucătării se scurtează, cu atât legumele sunt mai savuroase şi mai pline de surprize. Jamie Oliver propune chiar ca oraşele să capete o nouă funcţie, una "metabolică", în care straturile cu ierburi aromate, pentru început, să se mute direct în... bucătării. Rozmarinul, cimbrul sau oregano pot fi plantate în ghivece improvizate (pot fi şi oale mai vechi, că tot suntem în bucătărie). La nevoie, se adaugă câteva frunzuliţe în mâncăruri şi nimic nu poate să fie mai proaspăt de atât. În restaurantele Fifteen, plantele aromate ce cresc în ghivece nu mai sunt de mult timp o noutate pitorească, integrându-se pur şi simplu în peisaj. Această întoarcere către natural şi simplitate duce în cele din urmă la redescoperirea unor tehnici de gătit cum ar fi uscarea legumelor, care se poate face foarte bine chiar şi în bucătăriile din căminele urbane.
Legumele uscate (fasolea, mazărea sau lintea) le pot înlocui în afara sezonului pe cele proaspete, dacă au fost cultivate pe un sol bun, au fost culese exact atunci când le-a venit timpul şi au fost uscate repede, astfel încât să-şi conserve calităţi