Trupe din România, Ungaria, Polonia, Cehia şi Austria vor concerta, în perioada 3 - 8 noiembrie, la Clubul Ţăranului de la Muzeul Ţăranului Român (MŢR), în cadrul primului festivalul de muzică klezmer din ţara noastră. " Jazz Meets Klezmer " este organizat de Forumul Cultural Austriac şi este susţinut de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, Fundaţia Erste, Centrul Ceh, Institutul Cultural Polonez şi de alte instituţii culturale.
Manifestarea reuneşte trupe precum Hakeshet Klezmer Band (România), Di Naye Kapelye (Ungaria), Klec (Cehia), The Klezmer Connection (Austria), Vienna Klezmer Band (Austria) şi Klezmaholics (Polonia).
" Ceea ce vom asculta săptămâna aceasta la Clubul Ţăranului nu este klezmer curat, ci o fuziune între stilul tradiţional şi jazz ", a spus Karin Cervenka, menţionând că această muzică este cântată în special în idiş. " E o muzică vioaie, plină de personalitate şi umor, care, deşi europeană, poartă amprenta sonoră a poporului care a inventat-o ", a mai spus ea.
Potrivit organizatorilor, intrarea la un spectacol costă 10 lei, biletele fiind puse în vânzare la Clubul Ţăranului.
Muzica klezmer, al cărui nume vine de la kley zemer, care în ebraică înseamnă instrumente muzicale, este, de multă vreme, muzica tradiţională a evreilor din estul Europei şi prin aceasta o moştenire muzicală importantă, deoarece se numără printre cele mai vechi. Frumuseţea acestei muzici derivă din alternarea între ritmic şi melodios, între verva săltăreaţă şi tristeţea nesfârşită.
În prezent klezmer-ul este redescoperit de generaţiile mai tinere şi este combinat cu genuri muzicale actuale, contopindu-se într-un aliaj impresionant de forme muzicale diferite.
Hakeshet Klezmer Band este prima formaţie de muzică evreiască din România, înfiinţată în anul 2005. Di Nay