Proiectul unui parking în cartierul Mărăşti ar putea fi blocat definitiv de „mişcările sociale urbane”, un fenomen care începe să prindă contur şi la Cluj-Napoca.
Citeşte şi
Cluj: Scandal împotriva „mafioţilor” care le fac parking la geam. Şeful de şantier a trecut la ameninţări (GALERIE FOTO)Cluj: Ieri - amendat că a tăiat o creangă. Azi - Primăria defrişează tot (GALERIE FOTO)
Fenomenul este studiat de mai mulţi sociologi şi activişti clujeni, care au început, zilele trecute, realizarea unui studiu privind mişcările sociale urbane, un nou efect social, apărut în urma deciziilor administraţiei locale.
Bătălia pentru spaţiu
„Este vorba de naşterea unor mişcări sociale urbane, o forţă ce e în stare să se împotrivească administraţiei. Asta se întâmplă atât în cazul locatarilor din Mănăştur (care au contestat construirea parkingului din zona Minerva - n.r.), cât şi a cazului actual din Mărăşti”, ne-a explicat Istvan Sakats, artist media şi cercetător în domeniul dezvoltării sociale, cel care a demarat realizarea studiului.
Potrivit acestuia, bătălia se dă pentru spaţiu, iar principalii actori în această ecuaţie sunt capitalul, administraţia locală şi societatea civilă. „Nu e vorba de un protest împotriva cuiva, ci de lupta pentru spaţiu. E un fenomen ce trebuie urmărit, deoarece în cazul primelor două parkinguri din cele opt care urmează să se construiască au avut loc aceste împotriviri”, a adăugat acesta.
Prima victorie a „gherilei urbane”?Mişcări sociale urbane în lume
Una dintre cele mai cunoscute mişcări urbane din lume se desfăşura în Marea Britanie şi era cunoscută, până la interzicerea sa de către autorităţi, sub denumirea de „Reclaiming the streets (Recucerirea străzilor)”. Ea se opunea aşa numitei „civilizaţii a maşinii”, susţinând că străzile trebuie să aparţină mai degrabă oame