In vreme ce decidentii politici avertizeaza, dand vina unul pe altul, ca in viitorul apropiat exista riscul ca salariile si pensiile sa fie diminuate sau sa nu fie platite in lipsa banilor de la FMI, situatia din mai multe judete ale tarii arata ca acest lucru se intampla deja, si inca de luni bune.
Mii de oameni, angajati in sistemul sanitar ori ai unor primarii, asteapta chiar si de cinci luni sa-si primeasca salariile sau le primesc diminuate. Astfel, 18 angajati ai Unitatii de Primire a Urgentelor din Hateg, judetul Hunedoara – asistenti si brancardieri –, au intrat ieri dimineata in greva foamei, nemultumiti ca nu si-au primit integral salariile timp de cinci luni. Angajatii au reclamat ca un asistent principal de la Urgente mai incaseaza lunar doar 1.000 lei dupa ce, de cinci luni, nu mai primeste sporurile care variau intre 500 si 600 lei. "Timp de cinci luni, anul acesta, si cateva luni din anul trecut, nu am beneficiat de sporurile care ni se cuvin conform contractului colectiv de munca. Am deschis mai multe procese pentru a-i obliga sa ne plateasca. Nu putem trai din acesti bani", a declarat unul dintre protestatari, Alexandru Bulacu.
La mai multe primarii din judetele Vrancea, Vaslui, Mures, Hunedoara si Gorj, angajatii nu si-au primit deloc salariile in ultimele luni. Angajatii primariei muresene Cozma, spre exemplu, nu si-au mai incasat salariile in ultimele trei luni, iar un furnizor a pus sechestru pe cladirea primariei din cauza datoriilor neachitate. In judetul Mures, aproape 70 de unitati administrativ-teritoriale din cele 102 existente au raportat Prefecturii Mures ca, in cazul in care nu vor primi bani de la bugetul de stat, nu vor putea face platile curente pentru lunile noiembrie si decembrie. Intarzieri la plata salariilor se inregistreaza si in judetul Vrancea. In comuna Brosteni angajatii nu au mai fost platiti de c