În condiţiile în care nu este disponibil vaccinul, este foarte importantă izolarea bolnavilor
De câteva zile, numărul cazurilor de gripă nouă („porcină”) creşte de la o zi, la alta, aşa încât, nu ne mai putem permite să ignorăm măsurile de prevenire a îmbolnăvirii, măsuri prezentate obsedant în mass-media de aproape două luni.
Având în vedere că Institutul Cantacuzino nu are capacitatea de a produce suficient vaccin împotriva gripei cu virus A H1 N1 pentru a proteja cea mai mare parte a apopulaţiei, s-a decis să fie imunizat cu prioritate personalul medico-sanitar, poliţiştii, militarii şi apoi copiii şcolarizaţi şi studenţii.
Prin urmare, după cum ne-a declarat dr. Emil Popa, medic primar boli transmisibile şi epidemiologie:
„ În lipsa vaccinului pentru noua gripă, ba chiar şi a celui pentru gripa sezonieră, pentru evitarea unei explozii epidemiologice, cu consecinţe sociale şi economice deosebit de grave, devin extrem de importante măsurile care stau la îndemâna fiecăruia dintre noi pentru limitarea răspândirii virusului H1 N1. Mijlocul cel mai eficient îl reprezintă evitarea locurilor aglomerate. Şi dacă la şcoală şi la serviciu trebuie să mergem, la spectacole, la fitness sau la întruniri electorale în spaţii închise se poate renunţa. Un singur copil bolnav, trimis la şcoală, poate îmbolnăvi o clasă întreagă. Ba chiar şi dacă acel copil nu are încă semnele bolii, fiind în perioada de incubaţie, tot e contagios. Prin urmare este foarte important să fie reţinuţi acasă elevii şi strudenţii bolnavi. Şi preferabil ar fi să se procedeze la fel şi cu salariaţii bolnavi, deoarece mai bine să fie unul, doi, în concediu medical, decât să rămână biroul sau atelierul gol şi să se întrerupă activitatea ”.
Măsuri la şcoli
Directia de Sanatate Publica şi Inspectoratul Şcolar vor colabora îndea