Deşi în zona Mării Negre nu poate exista o cultură precum cea de la Marea Mediterană sau de la Marea Baltică, această regiune are probleme specifice, care nu pot fi rezolvate decât printr-o cooperare regională. Pe lângă eforturile guvernamentale pe care le face fiecare ţară din zonă, societatea civilă îşi asumă un rol foarte important în ceea ce înseamnă cooperarea transfrontalieră, materializat prin Sinergia Mării Negre. Sinergia Mării Negre este o iniţiativă europeană, lansată în 2008, care are ca obiectiv principal stimularea cooperării în zonă, în scopul promovării stabilităţii, a dezvoltării şi a implementării unor reforme de substanţă în ţările riverane Mării Negre, vecine ale Uniunii Europene (UE), lucru care reprezintă un pas important în consolidarea unei abordări politice şi strategice a UE faţă de regiunea pontică.
Pentru discutarea problemelor specifice regiunii, a avut loc la Bucureşti „ Black Sea NGO Forum 2009 ” , aflat la a doua ediţie. La eveniment au participat organizaţii neguvernamentale din 10 ţări din regiunea Mării Negre: Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina . Pe lângă reprezentanţii acestor ţări, la Bucureşti s-au mai aflat şi reprezentanţi ai organismelor care finanţează programe şi proiecte pentru Marea Neagră şi ai agenţiilor de dezvoltare din Marea Britanie, SUA, Norvegia, Germania, Suedia.
Leonard Orban, comisar european pentru multilingvism, este de părere că „zona Mării Negre a căpătat în ultimii ani o importanţă geopolitică crescândă, fiind o zonă de confluenţă a trei continente. Este o regiune cu caracteristici unice, cu culturi şi limbi diverse şi bogate şi popoare conştiente de istoria lor, care sunt determinate să privească întotdeauna de o manieră constructivă către viitor”. Aderarea la spaţiul Schengen, periclitată de eror