Peste patruzeci de studenţi străini s-au întrecut aseară la gătit. Gastronomia internaţională a fost acasă la Oradea, la cina studenţilor ERASMUS, organizată de tineri de pe mai multe continente. Tortilla spaniolă, quiche Lorraine, ciuperci umplute cu brânză franţuzească, varză acră după reţetă poloneză, vinete cu stafide turceşti, mâncăruri de pe mai multe continente s-au regăsit aseară pe aceeaşi masă, în sala Barker a Universităţii Oradea.
Studenţii străini care au ales să studieze un semestru sau două la Oradea au marcat ieri seara începutul celei de-a şasea ediţii a Săptămânii Erasmus. Din cei peste 40 de studenţi, aproape fiecare a venit cu ce are mai bun în ţara sa. Karolina Jacnik, din Rzeszow, Polonia, a găti ceea ce se numeşte „bigos”, o mâncare din varză dulce şi acră, cu multă carne de porc şi cârnaţi. „Secretul unui bigos gustos este să-l ţii pe foc minimum trei ore. Cu cât stă mai mult, cu atât e mai bun”, a spus Karolina, care le-a adus colegilor şi o votcă poloneză, numai bună de stropit masa îmbelşugată.
România, o necunoscută
Jeremy Fortier, din Franţa, a gătit ciuperci cu brânză, cu arome ispititoare, iar platourile sale s-au golit în timp record.
Jeane, o altă tânără din Franţa, venită să studieze istorie, a gătit tradiţionala tartă quiche Lorraine. Jeane a povestit că, înainte să vină la Oradea, nu ştia că limbile română şi franceză se înrudesc. „Pentru mine, România reprezintă necunoscutul, pe care am vrut să-l descopăr”, a spus Jeane.
Dintre studenţii străini de la Oradea, cei mai mulţi sunt, potrivit informaţiilor primite de la Cristina Scobiola, de la biroul Erasmus, din Turcia şi din Portugalia. În ultimii ani, numărul studenţilor străini care au venit la Oradea cu burse este în continuă creştere, ajungând de la 52 în 2007, la 59 în 2008. În acest an, doar în semestrul întâi la Unive