Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,0% pe an, in ciuda analistilor economici care estimau o reducere a dobanzii cheie cu 0,25%. Totodata, Consiliul de administratie al BNR a decis ca ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si in valuta sa fie mentinute la nivelul actual, de 15%, respectiv 30%.
Banca centrala a hotarat gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii transmisiei semnalelor de politica monetara, se arata intr-un comunicat al institutiei.
BNR: Analiza indicatorilor macroeconomici arata consolidarea cu o anumita intarziere a procesului de dezinflatie
Potrivit comunicatului detaliat transmis de BNR, analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici releva consolidarea cu o anumita intarziere a procesului de dezinflatie, persistenta contractiei economice si continuarea ajustarii semnificative a deficitului extern, concomitent cu inrautatirea perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti in conditiile tensionarii mediului politic intern.
"Rata anuala a inflatiei a coborat marginal la nivelul de 4,94% in luna septembrie. fata de 4,96% in luna precedenta, in conditiile majorarii accizelor la tutun si fluctuatiei moderate a cursului de schimb al leului. Inflatia de baza CORE2 ajustata – calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate, al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili) si al principalelor produse accizabile (tutun si bauturi alcoolice) – a scazut la nivelul de 4,2% in luna septembrie, fata de 4,5% in luna anterioara", se arata in comunicat.
In plan monetar, sunt de consemnat scaderea in termeni anuali a creditului acordat sectorului privat, in special in ceea ce priveste componenta in moneda nationala a acestuia, precum si dinamica anuala inalta a creditului a