Romania este una dintre cele mai afectate tari de criza economica, insa, chiar inainte de acest moment, costul cresterii economice fulminante, din anii care au precedat recesiunii, a fost platit de copii, someri, pensionari si rromi, se arata in presa internationala.
Intre 2000 si 2009 Romania a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa, relateaza Osservatorio Balcani.
Un adevarat boom imobiliar a redesenat linistitele sate, precum si conglomeratele urbane. Peste noapte, s-au dechis restaurante, cafenele si teatre. Peisajele urbane s-au completat cu centre comerciale luxoase, pentru clasa medie, care a cunoscut o expansiune in ultimul deceniu.
Mult iubita Dacia 1300, simbolul auto al societatii comuniste a anilor '70, a devenit un exemplar de muzeu si, pentru prima data in istoria moderna a Romaniei, un mare numar de romani au inceput sa calatoreasca in strainatate de placere si si-au cumparat imobile noi cu ajutorul creditelor bancare.
Clasa medie a crescut intr-un mod superficial
Dar nu este vorba doar de schimbari de fatada. Acest boom a modificat si structura societatii romanesti. Elitele locale ale bancherilor, afaceristilor si avocatilor au crescut, dezvoltandu-si gustul pentru iahturi, masini de lux, studii universitare in Occident si vile in cartiere rezidentiale.
In acelasi timp, nivelul clasei medii s-a conturat si tot mai multi au inceput sa lucreze in medii concurentiale, cum ar fi companiile multinationale, firme locale dinamice, nise academice legate de cercetari in domeniul industriei si de fondurile UE.
Cresterea nivelului de trai a clasei medii instruite, alimentata de creditele ieftine si lipsa unei grile unice de salarizare, a schimbat cultura interactiunii sociale. Simbolul distinctiei clasei medii (limbaj elevat, cultura elevata) a fost inl