Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Cristian Popa, a declarat marţi, la un seminar bancar, că la 1 ianuarie 2015, data la care România ar trebui să adopte moneda unică Euro, cursul de schimb nu va fi nici 5 lei/euro, dar nici 2,5 lei/euro, lăsând să se înţeleagă că acea conversie se va face într-o zonă apropiată de referinţa actuală. Pe lângă condiţiile de deficit şi inflaţie pe care trebuie să le îndeplinească România pentru a trece la euro, oficialul băncii centrale s-a referit şi la greutăţile de ordin operativ pe care România le va avea în adoptarea monedei unice.
" O problemă va fi aducerea monedelor euro şi a bancnotelor în formă fizică. În alte ţări au fost aduse cu ajutorul convoaielor militare, dar noi nu avem autostrăzi în regulă ", a spus Cristian Popa.
De asemenea, oficialul BNR a menţionat şi convertirea rezervelor pe care BNR le are denominate în euro, care trebuie realizată după adoptarea monedei unice de către România.
" Procesul trebuie făcut cu o bună gândire şi cu mare discreţie. Nu poţi să anunţi că România vinde miliarde de euro pentru că mişcă cursul imediat " , a subliniat viceguvenatorul Cristian Popa.
Reprezentantul BNR că soluţia oficială de adoptare a euro de la 1 ianuarie 2015 ar putea favoriza economia românească şi reprezintă compromisul în termeni de avantaje şi dezavantaje între o adoptare foarte rapidă, imediată, şi amânarea trecerii la euro.
"A împinge mai încolo adoptarea euro ar afecta creşterea economică din cauza costurilor de tranzacţionare. Soluţia care împacă cele două extreme este intrarea în mecanismul ratelor de schimb ERM-2, 2014 - elaborarea rapoartelor de convergenţă şi decizia, iar 1 ianuarie 2015 - adoptarea euro ", a mai zis Popa.